Inici | Fira Virtual | Empreses del sector del vi, cava i altres begudes alcohòliques

Empreses del sector del vi, cava i altres begudes alcohòliques

La indústria vitivinícola representa el tercer gran subsector dins la indústria agroalimentària a Catalunya, amb uns ingressos d'explotació que superen els 1.100 milions d'euros, i unes vendes netes de més de 1.000 milions d'euros. Catalunya és el primer productor de l'Estat espanyol de vins de qualitat, i ocupa el primer lloc en vendes, amb un 23% respecte del total de vendes del conjunt de l'Estat espanyol.

La major part de les elaboracions estan acollides a una denominació d'origen. Actualment, hi ha reconegudes les denominacions d'origen del vi Alella, Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat, Tarragona i Terra Alta, a més de la denominació Cava.

Pel que fa als establiments, és un sector molt polaritzat, i que s'estén al llarg de pràcticament tot el territori. Les dimensions d'aquesta indústria són, en termes generals, mitjanes i petites, i destaca la concentració d'empreses a la comarca del Penedès. Gairebé la totalitat de la producció vitivinícola de Catalunya està emparada per una denominació d'origen, amb el valor afegit que això representa quant a garantia de traçabilitat i de compliment de les normatives de qualitat.

Pel que fa al comerç exterior, aquest subsector es podria considerar com un dels emblemàtics, ja que les exportacions suposen el 35% de les vendes totals. En valor, les exportacions superen els 400 milions d'euros.

Els principals destins són els països de la Unió Europea, i principalment Alemanya i el Regne Unit. Estats Units i Suïssa, fora de la UE, són els destins que han incrementat la demanda. Pel que fa a les importacions, el proveïdor més notable és el mercat francès, seguit de l'alemany i el del Regne Unit. Es tracta, doncs, d'un sector molt dinàmic, capaç de fer front a l'elevada competència internacional.