Prodeca Generalitat de Catalunya

ENOEXPO 2018
Fira internacional del vi
Cracòvia (Polònia), 7-9 de novembre de 2018

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, i el Departament d'Empresa i Coneixement, a través d'Acció, organitzen la participació agrupada d'empreses catalanes a la fira ENOEXPO 2018, que se celebra del dia 7 al dia 9 de novembre a Cracòvia (Polònia).

DADES DE LA FIRA

16a edició de la fira internacional del vi, que se celebra paral·lelament a les fires Horeca (26th International Trade Fair of Hotel and Catering Equipment) i Gastrofood (17th Food and Drinks for Catering Trade Fair).

Els visitants pertanyen al sector de càtering, restauració, hotels i botigues, i el 76% ocupen càrrecs de decisió: propietaris, directors, importadors i especialistes.

En l'edició 2017, més del 50% de les empreses expositores varen ser estrangeres, destacant la participació de Geòrgia, Itàlia, Alemanya, Espanya i Sud-Àfrica.

ORGANITZACIÓ DE L'ESTAND

En un espai comú, cada empresa disposarà:

 1. Mostrador individual, amb tamboret
 2. Logo de l'empresa
 3. Vitrina d'exposició de producte
 4. Taula alta amb 2 tamborets
 5. Paperera
 6. Endoll
 7. Magatzem compartit
 8. Neveres compartides en magatzem
 9. Inclusió en catàleg oficial de fira
 10. Atenció personalitzada prèvia i durant la fira per part de personal de Prodeca i Acció
En el cas que un expositor necessiti algun mobiliari extra o servei no inclòs en les condicions de la convocatòria haurà d'assumir-ne el cost.

ACTUACIONS PROMOCIONALS

Per tal de reforçar la participació catalana en aquesta fira, Prodeca i Acció organitzaran un seminari de presentació de la Catalunya vinícola, i un tast guiat dels vins catalans present a la fira.

A més, des de l'Oficina d'Acció a Varsòvia es portarà a terme un enviament massiu informant de les actuacions i les empreses participants adreçat a prescriptors, importadors, distribuïdors i experts en vins de Polònia.

COST I CONDICIONS DE PARTICIPACIÓ

Cost per empresa 1.250€ + IVA

Les empreses interessades en participar-hi hauran d'omplir el formulari d'inscripció i remetre'l a Prodeca juntament amb el pagament o el comprovant de pagament dels drets d'inscripció.

Seran admeses les empreses que compleixin amb el següent:

 1. Empreses productores de vins emparats amb alguna denominació d'origen del vi o cava
 2. Empreses catalanes elaboradores de vi o productes vinícoles
No s'admetran productes vinícoles emparats per alguna denominació d'origen no catalana. Tampoc no s'admetran empreses dedicades exclusivament al comerç de vins llevat que representin una empresa elaboradora; en aquest últim cas, el nom que constarà com a expositor serà el de l'empresa elaboradora.

S'acceptaran inscripcions d'empreses fins arribar al límit d'espai contractat en aquesta fira. El criteri d'acceptació d'empreses serà el general de Prodeca: per ordre d'arribada d'inscripcions.

Es realitzarà un sorteig per a assignar la ubicació de les empreses expositores en l'estand.

En cas que no s'arribés al mínim de 6 empreses expositores, aquesta actuació serà cancel·lada, i es retornaran els imports satisfets.

 

TERMINI D'ADMISSIÓ DE SOL·LICITUDS

Data límit d'admissió de sol·licituds: 22 de juny de 2018

Drets d'inscripció: 700€ + 21% IVA


L'empresa es considerarà admesa una vegada hagi enviat la sol·licitud de participació, dintre del termini indicat, i hagi abonat els drets d'inscripció. L'import restant s'haurà d'abonar abans del 30 de setembre de 2018.

Si l'empresa renuncia a la seva participació perdrà el 100% del que hagi abonat. Prodeca es reserva el dret de valorar les raons presentades per l'empresa per anul·lar-ne la participació i retornar un percentatge de l'import abonat.

Prodeca es reserva el dret a realitzar una selecció d'empreses segons els criteris establerts en l'apartat anterior.

TRANSPORT DE MOSTRES

Prodeca assignarà una empresa per al transport i assumirà el cost del transport d'anada de mostres per a ús exclusiu d'exposició a la fira fins a un màxim d'1m3 per empresa, des del magatzem del transportista assignat fins al recinte firal.

Cas que un expositor hi enviï més quantitat, l'empresa de transport li facturarà la diferència.

No s'hi inclouen assegurances, aranzels, despeses d'importació i/o d'altres que hi puguin haver, que aniran, en qualsevol cas, a càrrec de l'empresa expositora.

Si l'empresa expositora decideix contractar una altra empresa de transport, Prodeca no assumirà el seu cost, no tindrà cap responsabilitat ni coordinarà l'arribada al recinte firal, tasca que haurà d'assumir en tots els casos l'empresa contractant.

Cas que una empresa necessiti algun servei de transport complementari, com la recollida de la mercaderia al seu magatzem o bé el transport de retorn, ho haurà de contractar directament al transportista abans de la fira, i anirà a càrrec del mateix expositor.

Prodeca enviarà un comunicat específic per a aquest apartat amb les instruccions corresponents.

EL MERCAT DEL VI A POLÒNIA

Polònia ha emergit com a mercat dinàmic en els últims 25 anys, i ha esdevingut un actor important de la Unió Europea.

La millora del nivell de vida a Polònia dóna com a resultat una progressiva modificació dels patrons de consum, que ha propiciat una notable expansió en el consum de vins. Aquest recent evolució de la cultura vitivinícola es tradueix en un progressiu augment del consum del 60% en els últims 10 anys.

Polònia és un país de més de 38 milions de persones, el 65% de les quals viuen en ciutats. El 70% del consum de vi recau en les grans ciutats de Varsòvia, Poznan, Wroclaw i Cracòvia, i també a la part més occidental del país més desenvolupada econòmicament.

Aproximadament el 84% de la població de més de 18 anys consumeix begudes alcohòliques. Un 47% de les persones s'inclinen per la cervesa, i un 30% pels licors.

Pel que fa al vi, es calcula que un 16,8% de la població de més de 18 anys el consumeix. El percentatge de consumidors femenins és del 56%, enfront del 44% dels consumidors masculins.

Els consumidors estan oberts a descobrir noves varietats de vi i a rebre informació sobre els tipus i els orígens del vi, sobretot pel que fa als escumosos.

Del total de la despesa per càpita anual en alimentació el consumidor polonès destina un 3,6% al consum de vins. El consum per càpita de vi se situa en 40,7 litres/any i es preveu que arribi als 47 l'any 2020.

Donat que el vi no és un aliment tradicional de la cuina polonesa, encara no hi ha suficient coneixement a l'hora de maridar els vins amb els aliments, si bé el procés d'educació del consumidor ha estat clarament notable en els últims anys. Cada cop més consumidors de vi busquen activament informació sobre aquest producte als blogs i portals especialitzats amb la finalitat d'incorporar el vi als seus estils de vida.

Les botigues de descompte són un canal de distribució extremadament popular per als vins de raïm, i suposen el 44% de les vendes. Si bé el seu port foli és força limitat, acostumen a realitzar ofertes temporals de vins curosament seleccionats, normalment acompanyats d'una campanya d'informació ben dissenyada que facilita l'educació del consumidor.

La majoria dels consumidors de vi encara busquen de forma activa la millor relació qualitat-preu i les ofertes especials, però hi ha consumidors de vi sofisticats i coneixedors que volen experimentar més i que busquen productes de més qualitat i marques que mostrin els atributs del segment premium. En un futur pròxim tindran un paper particularment important els cellers i la distribució a l'hora de generar consumidors més sofisticats.

Podeu consultar articles i documents amb informació del sector del vi a Polònia a través del següents enllaços:

https://www.cbi.eu/sites/default/files/market_information/researches/product-factsheet-poland-premium-wine-2016.pdf

https://www.cbi.eu/node/2587/pdf/

https://www.meininger.de/en/wine-business-international/last-ten-years-poland

https://www.meininger.de/en/wine-business-international/powerful-independents-of-poland

MÉS INFORMACIÓ

Per a inscripció i/o qualsevol qüestió o aclariment respecte de la participació en aquesta fira, us podeu adreçar a:

Núria Hernández - Prodeca
nhernandezmurillo@gencat.cat

Marc Moreno - Acció
marc.moreno@gencat.cat

Les seves dades de contacte podrán ser comunicades a les entitats organitzadores de les fires i esdeveniments amb la finalitat de gestionar aquest Servei